Reisverslag Zuid-Afrika (januari 2019)

Eindelijk dan ons Zuid Afrika-verslag, we leggen dit – net als ons Pleyte-blog – voor onszelf vast, dus voel je niet bezwaard als je het niet leest (van mijn vrienden verwacht ik het echter wel hoor (ghehegehegh). 

Dag 1 Reisdag: 2 januari 2019: Schiphol-Johannesburg

Om 6.30 op en naar Schiphol. Vlucht om 10.15 en ongeveer 10,5 durende vlucht😱. Drie uur voor landing wat turbulentie maar rond 22.15 geland op Tampo Airport Johannesburg. Lopend naar de bus terminal en daar de gratis hotelshuttlebus naar Aviator Tampo Hotel. Als eersten ingecheckt en na bagage wegruimen en alles in kluis leggen, even in de bar bier en wijn en patatje. Rond 01.00 in bed en wekker om 07.00.

5°C Showers

Dag 2: 3 januari 2019: Johannesburg – Graskop (Panoramaroute)

Om 07.00 op en na ontbijt met de hotelshuttlebus van 08.00 weer terug naar de airport-busterminal waar de Avis Autoverhuur is. Kilometerstand Kia Sportage op 18.424 ✌️. Anja om 09.30 begonnen met rijden. Ongeveer dikke 4 uur naar Graskop over het eerste deel van de Panoramaroute via Nelspruit en Sabi en rond 14.30 in hotel. Ingecheckt Graskop Hotel en alles in de kluis en op naar de beroemde Harry’s Pancakes.

Wat rondgelopen en bij de Spar wat wijn en water gekocht. Rond 16.30 ff op bed chillen en rond 19.00 diner in het hotelrestaurant. Lekker driegangenmenu voor 240 rand (~€15) en een vol glas witte (18 rand~€1,10) en rode wijn (22 rand~€1,35). Met Niqee en Sam gebeld onze tijd 21.00 en vroeg naar bed.

18°C Mostly Cloudy

Dag 3: 4 januari 2019: Graskop (Panoramaroute)

Het tweede deel van de Panoramaroute gereden die 62 km lang is en loopt van Sabie tot de Three Rondavels. Vanuit Graskop eigenlijk een bepaalde volgorde, maar ​The Pinnacle Rock​ en ​God’s Window & The Rainforest​ en ​Wonderview​ waren gehuld in een mist van wolken. Dus besloten via de Lisbon Falls door te rijden naar Bourke’s Luck Potholes. We zijn al bekend met de “potholes” in de wegen van Zuid-Afrika, maar deze Potholes zijn écht van een ander kaliber. Op deze plek komen twee stromende rivieren samen: de Blyde en de Treur. Hierdoor stroomt het water in ronddraaiende bewegingen en door de eeuwen heen zijn deze prachtige rotsformaties in cilindervorm uitgesleten.

Lowveld View
Lowveld View is een mooi , rustig uitzichtpunt waarvan je de drie Rondavels en de Blyde River Canyon al kunt zien. Het ligt precies tussen Bourke’s Luck en de Three Rondavels Viewpoint in.

Blyde River Canyon & Three Rondavels
De Blyde River Canyon en de Three Rondavels liggen bij elkaar. De Blyde River Canyon, de derde grootste canyon ter wereld, is een spectaculaire kloof met veel groen en is zo’n 30 kilometer lang.

De Three Rondavels (Drie rondavels) zijn drie enorme begroeide rotsen die zo’n 800 meter boven het landschap uitsteken. Ze zijn vernoemd naar de Zuid-Afrikaanse hutjes die dezelfde ronde vorm hebben met een puntdak. Vanaf dit punt heb je een panoramisch uitzicht over de Blyde River Canyon.

Bij de Three Rondavels komt de Panoramaroute tot een einde en op de terugweg naar Graskop zijn we nog even langs de ​Echo Caves​ gereden, grotten op een particulier terrein. Niet echt de moeite waard, dus halverwege eruit want Anja niet helemaal lekker sinds door een reizigersgriepje :(.

Inmiddels was het zonnetje doorgebroken en Piek lekker in de tuin in het zonnetje met biertje en pinda’s. Ik ff met pcm en norit rusten op bed. Piek wat crackers met jam en kaas gehaald.

24°C Mostly Cloudy

Dag 4: 5 januari 2019: Graskop – Manyeleti Game Reserve/Buffelshoek

Anja 38.8 om 7.26, dus pcm. Piek alleen ontbijten. Rond 8.45 uitchecken en eerst nog ff langs God’s Window gereden, nu wel een mooi uitzicht. Rustig gereden door de provincie Mpumalnga naar safaricamp Buffelshoek Tented Camp in het Manyeleti Game Reserve. Op het einde in het reservaat nog verkeerd gereden en op gevaar van eigen leven even uitgestapt om te kijken naar een omgevallen routebordje en uiteindelijk rond half 3 daar.

De lunch stond al klaar (want deze dagen zijn fully catered), maar Anja weinig want darmen nog van slag en om 16.00 staat onze GEWELIDIGE RANGER Louis klaar voor de eerste gamedrive in een open wagen. Rond 8 uur in het donker thuis en heeeeeeel veel wild life gezien :

 • Zebra
 • Wildebeest/gnoe
 • Koedoe
 • Wild dogs
 • Meer dan 10 female olifanten females plus baby’s
 • Male olifanten
 • Groep van 1 leeuw met 4 leeuwinnen
 • Impala’s
 • Waterbokken
 • Wrattenzwijntjes
 • Doekoe
 • Eagles
 • Gieren
 • In donker groep van 10 leeuwinnen en de wild dogs en 1 giraf

Naar de tent gebracht door bewaker, want we zitten midden  in het reservaat zonder hekken en later weer opgehaald om samen te dineren. Op tijd naar bed want om 4:30 op voor de tweede gamedrive!!

32°C Clear

Dag 5: 6 januari 2019: Manyeleti Game Reserve

Om 4.30 op en na kopje thee/koffie een gamedrive. Weer wild life gezien maar iets minder door de  grote regen en onweersbuien van gisteravond. Lekker ontbijt en wat gerust en zelfs tukje gedaan tot de lunch rond 14.00. Onze mede-gasten, Bosniërs uit London weer naar huis en een Nederlandse moeder en dochter aangekomen, dus wij door met hun en andere Zweedse gasten.

In de avond weer een leuke gamedrive met een spannend eind door een trompetterende en grommende vol testosteron male olifant die ons niet door wilde laten gaan en ons intimideerde door het omduwen van bomen. Uiteindelijk hem met de auto weggelokt en met een rotvaart alsnog het pad naar boven. Heerlijke braai met z’n allen, gezellig gekletst en vroeg naar bed voor de laatste vierde gamedrive van morgenvroeg!

28°C Mostly Sunny

Dag 6: 7 januari 2019 : Manyeleti Game Reserve – Mbabane Swaziland

Darmen wat rustiger eindelijk. Weer om 4.30 op en vannacht leeuw gehoord bij camp. Louis meteen naar hem op zoek met sporen en ja hoor, gevonden langs de weg.

Daarna wilde Louis ver het reservaat inrijden dus zouden we niet meer stoppen voor de “gewone” wildlife 😄. En wat bleek hij vond een CHEETAH ergens onder een boom. Maar nog mooier en zeldzamer: een luipaard in een boom met zijn dode baby-impala-prooi ernaast hangend en 2 wachtende hyena’s eronder. Fantastisch, iedereen hyper! Want zeldzaam en ook zo dichtbij want we reden een rondje onder de boom.

Na het ontbijt zijn we meteen vertrokken richting koninkrijk Swaziland aka eSwatini. Na 7 uur onderweg en de dubbele grenscontrole bij Ngwrnya/Oshoek rond 18.00 uur aangekomen in Silverstone Lodge in de hoofdstad Mbabane. Super-de-luxe kamer met terras en uitzicht op de Silverstone rivier en waterval. Pizza, wraps, wijn en bier besteld en vroeg naar bed. Wel nog eerst uitgebreide videocalls met de kids. Anja sliep echter pas rond 01.00.

27°C Mostly Sunny

Dag 7: 8 januari 2019: Mbubane/Swaziland

Om 09.00 ontbijt op terras. Heerlijk. Niqee naar de huisarts voor een plekje op haar been, waar onze mannelijke huisarts van vond dat daar niets aan hoefde te gebeuren.

Daarna naar Mantenga Cultural Village waar een paar traditionele Swazi-dansen werden vertoond. Erg leuk en totaal niet afgeraffeld of toeristisch, maar heel serieus en mooi en ze hadden er ook plezier in. Daarna een rondleiding door een typisch Swazi-dorpje van een gezin. Erg boeiend. Doorgereden naar een restaurantje als tip alwaar spareribs. Door naar Ezulwini Craft Market en alvast een paar souvenirs gekocht (stenen beeldje van hut voor vensterbank, een beeldje van een man en vrouw en een masker van een impala voor muur (afgedongen van 350 naar 100 en nog teveel: €6,-). Rond 15.30 weer terug in het hotel en lekker relaxen. Heel erg onweer, dus even geen licht en WiFi 😂.

Aangezien de receptie van het hotel vanaf 21.00 onbemand was gedurende de nacht en er buiten alleen een bewaker rondloopt heeft Anja even alle kabels van de WiFi er opnieuw ingestopt en de stroom weer aangezet et voila. Weer wifi💪💪💪. Lekker foto’s gedaan en excursies gelezen en rond 23.00 naar bed.

24°C Clear

Dag 8: 9 januari 2019: Swaziland – St. Lucia

Ontbijt op het terras met view om 07.00 en weg om 7.45. Nog Lilangeni 890 (€53) betaald voor het avondeten op beide dagen (pizza’s en wrap en fles wijn). Google maps had de route niet op WiFi gedownload dus we hebben de hele route door Swaziland naar de zuidgrens Lavumisa/Golela ouderwets op een (in Nederland gekochte) kaart gereden✌️.

Prachtige natuur en vergezichten! Daarna weer terug in Zuid Afrika in de provincie KwaZulu-Natal en om 16.00 aangekomen in St. Lucia bij Rhino Coast Guest House na eerst wijn en boodschappen voor de lunch van morgen gedaan te hebben. Lekker bij het zwembad gezeten en lezen en borrelen.

Om 17.30 uur een 2 uur durende Hippo & Croc Boat Cruise met zonsondergang in het iSimangaliso Wetland Park. Bij aankomst bleek het 16.30 te zijn en door het tijdsverschil verkeerd in de google agenda terecht gekomen. Naar Office gelopen en die verzet naar morgen.

Doorgelopen naar Ski Boat Club aan het water. Helaas geen hippo’s op de kant. In donker door het bos terug, beetje engig (vond alleen Anja).

26°C Mostly Sunny

Dag 9: 10 januari 2019: St. Lucia ( “Eastern Shores and Cape Vidal” van het iSimangaliso Wetland Park)

Om 8:45 een van de 10 zelfdrive autoroutes: “Eastern Shores and Cape Vidal” van het iSimangaliso Wetland Park, een combinatie van beach (Indische oceaan) en safari.

Wat zijn we een gelukkige bofkonten. Want daar onverwacht 3 rhino’s en heel veel buffels gezien dus dat maakt onze big 7 na 7 dagen al compleet (big 5: olifant-luipaard-neushoorn-leeuw-buffel plus nieuwe 2: cheetah en wild dog). Prachtig Unesco natuurpark, met bos, heide, zand, zee, strand, enorm divers). En zo’n zelfdrive is superleuk te doen want alles kan op eigen tempo en wij zijn inmiddels bedreven wildspotters :). Daarna nog naar Anja’s schatjes in hun habitat: NIJLPAARDEN !!!!!!!

Om 16.30 uur een 2 uur durende Hippo & Croc Boat Cruise met zonsondergang (want dan worden de nijlpaarden actief) in het iSimangaliso Wetland Park. Vertrek vanaf de Siyabonga Jetty Shore met Heritage Tours and Safari, hier zit je max met 15 personen op een boot zodat iedereen alles goed kan zien ! Slim om deze excursie met zonsondergang te doen, want dan worden ze actief, gaan nl. ’s nachts het land op om zichzelf te voeren. Ook nog 3 krokodillen gezien, komt niet zo vaak voor zei onze gids. Daarna uit eten bij de Ocean Basket.

26°C Mostly Sunny

Dag 10: 11 januari 2019: St. Lucia – Champagne Valley

Autorit van een uur of 5 van St. Lucia naar Ardmore Guest Farm in de Champagne Valley in de Drakensberg. De bergketen ligt in het oosten van Zuid-Afrika en reikt over een lengte van 1000 kilometer van het zuidwesten naar het noordoosten, met een bocht naar het noordwesten die de grens vormt tussen Lesotho en Zuid-Afrika. In de taal van de Zoeloes heet de bergketen uKhahlamba, wat “barrière van speren” betekent.

Intussen appen met Niqee omdat onze Luna gisteravond een insult heeft gehad, dus zorgen om onze moederpoes (van onze Miro en Zusje) van 16 jaar oud😱. Ze eet en drinkt weer, dus hopelijk eenmalig🤞. Rond 15.00 uur aangekomen. Middagje relaxen op een enorm landgoed waar we de enige gasten zijn, dus superchill. Ook overnachten in een rondavel (een typisch afrikaans rond huis met rieten dak, superkoel blijft het daarbinnen).

Lekker in de tuin gezeten, biljarten en pingpongen en 3- gangen menu. Op tijd naar bed.

19°C Mostly Sunny

Dag 11: 12 januari 2019: Drakensberg/Giants Castle Game Reserve

Een mooie hike van 1,5 uur vanaf Monk’s Owl naar de Sterkspruit en Nandies Falls in de Drakensbergen. Deze bergketen bevindt zich in het noordoosten van Zuid-Afrika en loopt door tot in Lesotho. De bergen staan vanwege hun natuurlijke en culturele waarde sinds 2000 op UNESCO-werelderfgoedlijst en reiken tot 3482 meter hoogte en zijn daarmee de hoogste van het land. NB. De Panoramaroute die we eerder hebben gereden behoort ook tot de Drakensbergen. De échte, hoge Drakensbergen bestaan uit Noord- Centraal- en Zuid Drakensberg. In Champagne Valley staat een aantal beroemde bergen, waaronder de Champagne Castle, Cathedral Peak, Monk’s Cowl en Giants Castle. Langs een natuurlijke pool en een waterval gelopen in een temperatuur van 36 graden 💪.

 

 

 

 

 

Terug naar het hotel en lekker middagje onder een boom with a view gezeten.
Hamburger en een biertje en de administratie. Hihihi.

Dag 12: 13 januari 2019: Drakensbergen – Clarens

Een prachtige autorit van 2,5 uur van Drakensberg via het Sterkfontein Dam Nature Reserve en het Golden Gates Highlands National Park naar Clarens. Riverwalk Bed and Breakfast. Prachtige bergen en valleien en een mega stuwmeer.

Lunch in Clarens @ Rustic Vine Cheese & Wine Restaurant. Fantastisch concept! Daarna lekker chillen op balkon met sherry en chocola van het hotel en een mooi uitzicht op de bergen. Diner @ Clementines Clarens.

32°C Mostly Sunny

Dag 13: 14 januari 2019: Clarens / Mafeteng Lesotho

Een autorit van 4 uur van Clarens Zuid-Afrika naar Malealea Lodge in koninkrijk Lesotho. Het enige land ter wereld dat in zijn geheel boven de 1000 meter ligt.

Na de hoogste pas van 3.100 gepasseerd te hebben komen we aan bij onze lodge op 2.500 meter. Lekker drankje in de bar en wachten tot 17.30 wanneer de lokale bevolking hier muziek komt maken tot 18.30. Lekker chillen en dineren.

24°C Sunny

Dag 14: 15 januari 2019: Malealea Lodge Pony Trek & MTB, Mafeteng, Lesotho

Niqee toch weer naar onze eigen huisarts Emma geweest om het plekje op haar kuit te laten verwijderen (via een shavebiopt) en daarna haar selectiegesprek voor haar Rino- GZ-psycholoog BIG-opleiding: AANGENOMEN YEAH.

Om 07.00 ontbijt en daarna om 08.00 een paardrijtocht van 5-7 uur naar de Botsoela Waterfalls & Bushman Paintings. Rit van 5 uur langs waterval en rotstekeningen van jachttaferelen van 27.000 jaar oud. Megaspannende rit vanwege zowat verticale stijgende (niet zo eng, want voorover buigen) en dalende (mega-eng want achterover leunen en paard moet soms sprongetjes maken 🙈) paden. Rest dag spierpijn en rust en een enorme blauwe plek op bovenbeen door steeds stoten tegen het zadel bij de sprongetjes naar beneden!!! Achteraf eigenlijk veel te gevaarlijk, ondanks dat Anja kan rijden. Piek werd af en toe op het paard aan de teugel naar beneden geleid, maar Anja moest alles zelf uitzoeken… pffffff angstzweet af en toe. In de avond gezellig nagepraat en gedineerd met een meisje dat voor ons de 2-daagse paardrijtocht had gedaan en ons vooraf niet wilde bang maken :).

32°C Mostly Sunny

Dag 15: 16 januari 2019: Lesotho – Aliwal North

Vanuit koninkrijk Lesotho verder op de Maloti Drakensberg Route: een mooie autorit van 3 uur via de Van Rooyens Border naar Aliwal North in de provincie (Orange) Free State. Lekker lunchen in de stad en naar Conville Bed and Breakfast uit 1906, een prachtig huis gebouwd door David Gerrand and ontworpen door Sir Herbert Baker en sindsdien altijd in de familie gebleven. Rustmiddagje op de veranda met een wijntje en een sherry 😉.

Dag 16: 17 januari 2019: Aliwal North – Cradock

In de auto gebeld door Niqee. Onze moederpoes Luna (moeder van onze Rusje en Miro) is toch overleden. Niqee kwam rond 09.00 beneden en ze was al dood. Erg verdrietig 😭😭, want opgeknapt na de aanval van afgelopen vrijdag toch plotseling overleden zonder lang ziekbed. Geboren 10.10.2002, dus 16 jaar en dik 3 maanden. Toch een groot deel van ons gezin en de moederpoes van onze Miro en Rusje.

Vanuit Aliwal North in de provincie Free State in ongeveer 3 uur naar Cradock in de provincie Eastern Cape, gedomineerd door de schoonheid van de Karoo, de semi-desert. De Oostkaap was meer verdeeld in zwart-wit gedurende de apartheid dan elders in het land en heeft leiders als Nelson Mandela en Steve Biko voortgebracht.

Om wat afleiding te krijgen van ons verdriet toch maar een self game drive gemaakt door het Mountain Zebra Park, waar we de bijzondere bedreigde Cape Mountain Zebra’s en veel ander wildlife gezien hebben (gemsbok, springbok, kudu, blesbok, vervet monkey, eland, rood hartebeest, zwart wildebeest, struisvogel en chacma baboon).

Daarna door naar een van de mooie gerestaureerde Victoriaanse huisjes (het Etienne van Heerden House, een beroemde zuid-Afrikaanse dichter) van Die Tuishuise in Cradock, dat een sfeer uitstraalt van het koloniale leven van de 1850-er jaren.

Drankje in bar en nog thuis. Gedineerd in de Victoria Manor en huilen om Luna. Vroeg naar bed 😭😭

25°C Mostly Sunny

Dag 17: 18 januari 2019: Cradock – Addo

Rustig opgestaan en in ruim 2 uur van Cradock in de Ooststaat naar Dungbeetle Resort in Colchester bij Addo gereden. Denken veel aan Luna, veel meegemaakt ook na haar nestje en hoe ze met zn drieën zijn opgegroeid 😭😭. Op het balkon gezeten van de mooiste kamer van het kleine hotel: de Fish Eagle Room en 150 meter verderop T-bone en Fillet gaan eten.

Dag 18: 19 januari 2019: Addo

Self gamedrive door het Addo Elephant National Park. Ontzettend veel olifanten gezien, in kuddes bij vennetjes, ook ander wildlife, maar het ging hier met name om de olifanten. Beetje afleiding om Luna zo. Weer gegeten 150 meter verderop.

Dag 19: 20 januari 2019: Addo – Knysna (Gardenroute)

Van Colchester bij Addo in de Oost-Kaap via een deel van de Tuinroute (die loopt van Storm River Mouth naar Mossel Bay) naar Guinea Fowl Lodge in Knysna in de West-Kaap. Via Port Elizabeth, nationaal park Tsitsikamma, Plettenberg Bay naar Knysna. Overmorgen het verdere deel van de Garden Route.

Stadje ingelopen en aan het waterfront heerlijk geluncht bij El Pescador. Daarna thuis op balkon van ons uitzicht over de lagune genoten en vroeg gaan slapen.

Dag 20: 21 januari 2019: Knysna

Om 9.30 met 2 anderen in een motorbootje een Marine Eko Tour door de Knysna lagune en op Indische Oceaan. Spectaculair om de lagune uit te komen met de flinke golven die door de vloed naar binnen stromen. Werden van tevoren verteld dat de kans erin zat dat we er door vloed en sterke stroming niet uit zouden komen. Pff wel gelukt, maar heftig haha. Humpback dolfijnen gezien en een zeehond. Prachtige kustlijn.

Daarna met de auto naar het Buffelsbaai-strand, lekker zwemmen en zonnebaden. Heerlijke lunch/brunch aan het waterfront van Knysna.

In de nacht Anja enorme pijn rechter heup/been. Kon niet op staan, niet optillen en niet heffen naar rechts. Diclo en pcm (door enorme schokken speedboot op het water?).

Dag 21: 22 januari 2019: Knysna – Oudtshoorn

In 2 uurtjes van Knysna naar Avondblij Guesthouse in Oudtshoorn in de West-Kaap, hoofdstad van de struisvogels, zusterstad van Alphen aan de Rijn en de Shy Five Country (de meerkat, aardvarken, stekelvarken, aardwolf en de bat-eared fox). Sneeuw in Nederland.

Vannacht Anja pijn aan heup (volgens Sam trochanterpijnsyndroom), dus begonnen met wat rust aan het zwembad.

 

 

 

 

 

Toch even door Oudtshoorn gelopen, prachtige huizen. Lekker dineren (want géén Cango Caves en géén bezoek aan een struisvogelfarm waar je op ze kunt rijden (no-go) want veel mooier om ze in het wild te zien, wat wij hebben gedaan). Superlekker gegeten bij Nostalgie met live muziek. Struisvogel-carpaccio en struisvogel fillet, Piek lam, dat dan weer wel.

20°C Mostly Cloudy

Dag 22: 23 januari 2019: Oudtshoorn – Stellenbosch (Route 62)

In een kleine 5 uur van Oudtshoorn via de Route 62 door Klein Karoo naar Life & Leisure Luxury Guesthouse in Stellenbosch. Hoe meer richting Stellenbosch en Kaapstad, hoe rijker het land.

Niqee belde dat het stukje huid dat vorige week is weggehaald atypische cellen bevatte en verder ziekenhuisonderzoek nodig is. Shit!! As vrijdag 16.00 afspraak dermatoloog Tergooi Hilversum. Wij toch stad in en borrel met biltong en daarna hapje eten.

23°C Mostly Sunny

Dag 23: 24 januari 2019: Stellenbosch (VINE HOPPER SOUTHERN ROUTE )
Fantastisch concept met de Vine Hopper, opgehaald met een busje en steeds kun je zelf bepalen hoe lang je overal blijft, want de shuttlebus komt op vaste tijden langs om je weer op te pikken. We hebben ‘maar’ 4 wijnhuizen bezocht, was wel genoeg 🥂🍾😂. #Neethlingshof #Spier #HaskellVineyards #KleineZalze. Terug naar hotel gebracht en ff rust voor weer terug de stad in voor diner. Wildmenu gekozen. Rond 21.00 in hotel een sherry en daarna liggen@!!!!

23°C Mostly Sunny

Dag 24: 25 januari 2019: Stellebosch – Kaapstad (de wijnroute)

In een klein uurtje van Stellenbosch via de wijnroute naar Kaapstad gereden waar we de laatste 5 dagen van onze vakantiemaand afsluiten. Langs de townships van Kaapstad, heftig.

 

 

 

 

Parkeren bij het super-de-luxe V&A (Victoria & Albert) Waterfront.

Daar rondgelopen en daarna lopend naar Bo-Kaap, een schilderachtig deel van Kaapstad in Zuid-Afrika dat voorheen bekendstond als de Maleisische buurt. De inwoners van de Bo-Kaap waren afstammelingen van slaven die door Nederlanders en Britten in de 16de en 17de eeuw ingevoerd zijn, afkomstig uit andere delen van Afrika, Indonesië, Java en elders in Azië, vooral uit toenmalige Nederlandse kolonies. Hoewel zij als Kaapse Maleisiërs bekendstonden, is de term strikt genomen niet correct, aangezien slechts een klein percentage uit Maleisië afkomstig was. Daarnaast hebben zich voormalige slaven na de afschaffing van de slavernij in de Bo-Kaap gevestigd. Tegenwoordig is 90% moslim.

Naar ons schitterende appartement voor 4 nachten in Seasonfinds The Bay in Camps Bay aan de Atlantische Oceaan. Wat een uitzicht!

Niqee om 16.10 naar de dermatoloog in Tergooi Hilversum voor gesprek over de uitslag van haar eerdere shavebiopt van het plekje op haar kuit. Zenuwen! Dermatoloog vindt het verdacht en denkt dat het een melanoom is, een kwaadaardige en meest agressieve vorm van huidkanker. Ze gaat het dus ook behandelen als zodanig en meteen as maandag een operatie. De prognose van melanoompatiënten hangt voornamelijk af van de Breslow dikte én van de aanwezigheid van uitzaaiingen. Iedereen die dit leest zal beseffen dat onze vakantie als ouders sinds nu voorbij is en dat we ons moeten dwingen om de tijd door te komen door toch maar activiteiten te ondernemen. Poging ondernomen terug te vliegen naar Nederland, maar niet gelukt.

Dag 25: 26 januari 2019: Kaapstad

Vooraf online voor 11.00 uur entreekaarten gekocht voor Robben eiland en museum (laatste 2 dagen dicht vanwege harde wind). Het is een berucht eiland dat bijna 400 jaar gebruikt is om gevangenen en bannelingen op te bergen. De Vereenigde Oostindische Compagnie maakte er al in het begin van de 17e eeuw een strafkolonie van. Lastige zeelieden uit Kaapstad werden hier door de VOC gevangengezet. Het water rondom het eiland is ijskoud door de koude zeestroom die hier voorbijkomt. Slechts drie ontsnapte gevangenen die naar de kust probeerden te zwemmen hebben hun vlucht overleefd. Van 1836 tot 1931 was Robbeneiland een leprakolonie. In 1959 werd het eiland ingericht als zwaarbeveiligde gevangenis van het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime.

Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela en andere anti-apartheidsstrijders op het eiland. Er was een kalkmijn op het eiland waar de gevangenen kalksteen moesten winnen. Door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte kalkmijn raakten de ogen van Mandela beschadigd. Tijdens het werk in de kalkmijn konden de gevangenen soms wel met elkaar praten, hoewel ze het van de bewakers niet over politiek mochten hebben. Door de ex-gevangenen wordt de kalkmijn ook wel de Mandela Universiteit genoemd. Via het systeem van ‘each one has to teach one’ gaven hoogopgeleide gevangenen kennis door aan laagopgeleide gevangenen.

In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland en in 1996 werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en werd de gevangenis gesloten. Het eiland werd in 1999 door UNESCO als cultuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Inmiddels worden op Robbeneiland rondleidingen gegeven door ex-gevangenen. Erg indrukwekkend.

Daarna met auto naar de Tafelberg en daar de kabelbaan omhoog. Prachtige uitzichten. Bloedheet.

Uit eten aan de boulevard en vroeg huis. Alleen maar denken aan Niqee.

Dag 26: 27 januari  2019: Kaapstad

Vooraf in Nederland al bij Camissa Tours een rondleiding geboekt waarbij een inwoner van de township Lenga ons daar rondleidt en waar we – omdat het zondag is – een gospel kerkdienst bijwonen. Beiden indrukwekkend. Daarna nog met het busje door andere townships gereden. Rond 13.00 thuis. Piekeren over Niqee en hangen in het appartement en op het balkon. Op boulevard snel een hapje gegeten.

29°C Mostly Sunny

Dag 27: 28 januari 2019: Kaapstad

Niqee vandaag verwijdering van het verdacht melanoom om 11.40. Sam, onze zoon die bijna afgestudeerd arts is, is meegegaan. Sander haar vriend moest helaas vandaag weer voor 6 weken vertrekken naar Nigeria. Diagnostische excisie gedaan van 1 cm eromheen en omdat zo zeldzaam en zo jong en voor geruststelling toch een schildwachtklierprocedure ingepland voor over 1 week. Op grond van pathologie-uitslag en Beslow-dikte zal bekeken worden of er daarna nog een re-excisie van 2 cm nodig is (plus plastische chirurgie want dat is een enorme beenwond bij weinig huid op een kuit).

Wederom als afleiding een rondje schiereiland en Kaap de Goede Hoop gereden : het zuidelijkste puntje van het Kaapse Schiereiland en wordt ook een beetje gezien als de plek waar de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan elkaar ontmoeten. Dat is niet helemaal waar, want dat is een klein stukje verderop, maar deze symbolische betekenis van Kaap de Goede Hoop is wel bewaard gebleven.

De weg naar Kaap de Goede Hoop is ongelofelijk mooi om te rijden, zeker via Chapman’s Peak Drive (ooit uitgeroepen tot een van de mooiste wegen ter wereld). Een fenomenale kustweg die zich door het rotsachtige landschap kronkelt. e kijkt je ogen uit over de bochtige weg, het uitzicht op de oceaan en de natuur om je heen. Een stukje verderop kom je langs maagdelijk witte stranden zoals Noordhoek en Platboom.

Camps Bay
Houtbaai
Chapman’s Peak Drive
Noordhoek
Cape Point
Table Mountain NP / Kaap de Goede Hoop
Boulders Beach
Simon’s Town
Muizenberg

Om bij Cape Point en Kaap de Goede Hoop te komen, moet je het nationale park Table Mountain NP binnengaan. Het uitzicht daarboven is fenomenaal. Helemaal beneden aan de kust zie je de woeste golven tegen de rotsen aanslaan en dat is geweldig om naar te kijken.

Uiteindelijk wil je natuurlijk ook naar Kaap de Goede Hoop, en hoewel dat niet veel meer is dan dat ene bordje waar je op de foto gaat, is dat toch de moeite waard. Het is het meest zuidwestelijke puntje van het Afrikaanse continent. Toepasselijk vandaag “Goede Hoop”, want dat is wat we voelen, denkend aan Niqee.

De meest aandoenlijke plek van deze mini-roadtrip is Boulders Beach, een strandje met prachtige ronde rotsen. Dit strand is opgeëist is door een hartveroverende pinguïnkolonie die niet meer van plan is nog te vertrekken. Weer thuis snel wat eten en veel bellen en appen met thuisfront. Operatie goed gegaan en nu krukken en rust wond en wachten op de uitslag.

25°C Mostly Sunny

Dag 28: 29 januari 2019: Kaapstad

Slechte verdrietige piekernacht gehad. Niqee vannacht bij broer Sam en schoonzus Franka geslapen en vandaag een lieve vriend van half 9 tot half 12 bij Niqee, daarna weer afgelost door Sam. Ze heeft veel pijn en kan niet lopen of erop staan.
Wij nog een hele dag in het appartement hangen, ik in bed liggen lezen en Piek werken op het balkon. Piekeren en veel geappt met Niqee en Sam. Om 20.00 pas naar de airport. Km stand 23.142. Vanaf begin op 18.424, dus 4.718 km gereden!!!

Redelijke nachtvlucht met ook turbulentie. Maar slaappil ingenomen.

20°C Mostly Cloudy

Dag 29: 30 januari 2019: Kaapstad- Weesp

Om 11.15 geland en om 12.30 thuis waar Niqee en Sam zaten. Gekletst en Sam rond 2 uur naar huis want avonddienst Huisartsenpost. Wij kletsen 3-en en 😭. Niqee heel sterk en dapper en krachtig. Waar haalt ze dat vandaan!! Ze wil ook meteen morgen weer naar haar werk gebracht worden met krukken, want ze wil niet meer tijd verliezen met haar patiënten… zucht

Wat hebben we een fantastische reis gehad tot aan Kaapstad, daarna waren er alleen de zorgen om onze Niqee en de tijd doorbrengen tot we weer naar huis konden en onze kinderen in onze armen konden sluiten. Dit is je worst nightmare als ouders.

2°C Mostly Cloudy


NASCHRIFT:

 • vrijdag 1 februari 2019: intake schildwachtklierprocedure, daar echter vertelde de oncologisch chirurg dat er op grond van het onderzoek van het weefsel door 2 pathologen toch geen 100% zekerheid voor een melanoom was en dat het weefsel voor een 2nd opinion was doorgestuurd naar het melanoom-expertise-centrum van het AMC waar twee andere pathologen weer een nieuw ‘blind onderzoek” zouden doen. Beter nieuws dan verwacht, maar nu weer wachten en dat is echt killing.
 • dinsdag 12 februari 2019: uitslag dermatoloog en verwijderen hechtingen: goed nieuws en de wereld begint weer met draaien: uit de 2nd opinion blijkt het een spitz naevus te zijn en geen melanoom…… Een Spitz naevus is een goedaardige, moedervlek met typische kenmerken zowel qua klinisch beeld als qua microscopisch beeld. Het is van belang om een Spitz naevus te herkennen omdat deze soms sterk kan lijken op een melanoom. Dat betekent geen schildwachtklierprocedure, geen nieuwe operatie, geen andere onderzoeken en geen kans op uitzaaiingen en verder slecht nieuws. EEN ROLLERCOASTER WAARVAN DE VERWERKING NOG WEL EVEN VOORTDUURDE..
 • Speciale dank aan mijn nicht Anouk, huisarts, die ons deze periode erg tot steun is geweest en veel heeft meegedacht en medisch geholpen !!!
 • bij thuiskomst bleek onze Miro (poezenzoon van Luna) sterk vermagerd en heeft met spoed op 6 februari een grote darmoperatie ondergaan, waarna in – de al bestaande tijd van stress – ook nog voeder/medicatiemomenten van 2 weken lang om de 2 uur, startende om 06.00 am tot 23.55 pm vereist waren.
 • Kortom: vanaf Kaapstad was het voor ons een erge stressvolle maand met slaaptekorten, gepieker en angst, wanhoop en verdriet met als einde een gelukkige uitkomst. DAT IS WAAR HET OM GAAT UITEINDELIJK: DE GEZONDHEID VAN JE GELIEFDEN.

NU IS HET FOTO-ALBUM ECHTER KLAAR EN KUNNEN WE EENS GAAN NAGENIETEN !

EN VOOR DE ÉCHTE LIEFHEBBER: EEN FILM VAN PIEK’S IPHONE-OPNAMES VAN AL HET WILDLIFE (DIE ECHTER WEL HEEEEEEL LANG DUURT HAHAHHAH).