Japan (Mei 2018)

ZATERDAG 5 MEI 2018: PIEK AL NAAR MIYAZAKI VOOR EEN CONGRES

ZATERDAG 12 MEI 2018: ANJA ALLEEN NAAR TOKYO EN PIEK VANUIT MIYAZAKI NAAR TOKYO / BEIDEN AANKOMST ZONDAG 13 MEI 2018

Allereerst een grote verrassing. Sander wilde Anja persé naar Schiphol brengen omdat zij hem ook altijd brengt. Het grappige van dit alles: de avond voor vertrek hadden we een borrel in onze tuin met Sam, Franka, Niqee, Sander en hun vrienden Len, Bibi, Pleun, Niels, Patrick en Marjolein waar ik constant zat te plagen dat ik het van mijn schoonzoon moest hebben. Wat bleek: bij vertrek stonden ineens Sam, Franka en Niqee op de hoek van onze straat om in te stappen en mij met met z’n allen weg te brengen naar Schiphol en uit te zwaaien. Huilen!

Met mijn KLM Silver Card door de priority heen en op ons vaste plekje een glas champagne met nootjes genomen. Om 14.40 vertrek op een comfort stoel, 10K met enorme beenruimte. Een geweldige vlucht gehad met goede service en 11 uur later geland in Tokyo Narita om 08.50 (lichaamstijd 01.50). Eerst vingerafdrukken en een foto achter gelaten en daarna door de paspoortcontrole en daarna door customers. Uiteindelijk stond er een mannetje klaar met mijn naambordje voor de shared transfer (max. 8) naar ons hotel (1,5 uur rijden): Hotel Citadines Shinjuku. Daar lag onze wifi-router voor onbeperkt wifi al klaar bij de receptie (de tip van het jaar!!). De wijk Shinjuku is ruwweg verdeeld in een west area met een business district met hoge gebouwen en een oost area met winkels en het Kabuki-cho entertainment district.

Bij aankomst in het hotel Citadinnes Shinjuku was onze studio al gereed en kon ik gelukkig even op bed gaan liggen totdat Piek aankwam vanuit Miyazaki naar Haneda airport. Na aankomst is Piek even wat boodschapjes gaan doen en wat werken in de lobby zodat ik even 2 uur kon slapen. Giga veel regen maar gelukkig paraplu’s te leen van hotel en even om de hoek een Japans tentje ingedoken voor wat sashimi en een wijntje en biertje. Thuis in hotel planning voor de volgende dag gemaakt en lokale tijd rond 22.00 naar bed.

MAANDAG 14 MEI 2018: TOKYO TSUKIJI VISMARKT, HAMA-RIKYU GARDENS EN DE WIJKEN GINZA EN KABUKI-CHO

Met de metro naar de Tsukiji vismarkt en onze ogen uitgekeken. Op de markt een Japanse sashimi brunch en daarna doorgelopen naar de Hama-rikyu Gardens van 25 ha uit 1654 van de 4e shogun, gebouwd tijdens de Edo-periode. Hier mondt de rivier Sumida uit in de baai van Tokyo en er staat een 300-jaar oude Pinetree geplant door de 6e shogun. Na een wandelingetje een groene thee gedronken met een zoet snoepje in het Naka-Jima-theehuis aan het meer Shioiri-no-ike (Shioiri betekent inkomend tij). Dit meer is het enige overgebleven meer uit het Edo tijdperk dat verandert door eb en vloed.

Toen met de metro naar station Ginza, ooit in 1600 een groot moeras. Ginza dankt zijn naam ‘zilverwijk’ aan de zilvermunterij vanaf 1612. In 1872 werd de wijk volledig verwoest door een brand en kreeg een Ierse architect de opdracht de wijk opnieuw in te richten, waardoor het een moderne wijk werd met alle grote warenhuizen en dure modemerken zoals Gucci, Dior, Dolce & Gabbana, Vuitton etc.  Even het grootste warenhuis Mitsukoshi ingelopen en wat sieraden bewonderd en de kimono-afdeling. Wat bier en Cava gedronken tussen de knappe jonge Japanse meisjes met hun gigantische nepwimpers en terug naar ons hotel. Lekker van onze 4 verschillende nootjes en visjes gesnoept en het gekochte bier en wijn. Piek helaas aan een review gewerkt en Anja aan het blog.

Toen het donker werd de rosse neon-entertainbuurt Kabuki-cho ingelopen voor wat hapjes, drank en vertier.

 

 

 

 

DINSDAG 15 MEI 2018: TOKYO: TREINPASSEN REGELEN, KEIZERLIJK PALEIS, DINNER HITOSHI & KYOKO

Anja wakker gelegen van half 3 tot half 6!!! Daarna geslapen tot wekker van half 7 en tot half 9. Na douchen op naar JR station Shinjuku voor activeren van de (in Nederland gekochte) Japan Rail Pass voor 21 dagen vanaf 18 mei tot en met 7 juni. Daarna naar het reisbureau om de Hakone Free Pas vanaf Odawa te kopen voor zaterdag. Met metro door naar Ikebukuro voor Tobu Travel Tours voor een Nikko City Pass. Pfff om 1300 klaar en naar buiten !!!

Met de metro naar het Keizerlijk Paleis en door de Paleistuin gewandeld aan de hand van een app. Supertip nummer 1: onze WiFi-router!!

Naar huis om te douchen en Piek werken Escience voorstel. Om 1800 afspraak met Hitoshi en Kyoko voor een diner. Superbijzonder met 3 soorten Sake en een whiskey-achtige drank. Ook nog stokjes met onze namen gegraveerd erin gekregen. Bijzondere avond!

WOENSDAG 16 MEI 2018: NIKKO

Om 06.00 de wekker want vandaag een dagtrip naar Nikko (de karakters betekenen zonlicht). Een half uur met de metro naar Asukasa en twee uur met een Tobu limited express train naar Tobu-Nikko station. Het heiligdom is gelegen tussen heuvelachtige bossen en één van Japans belangrijkste bezienswaardigheden. Het is een UNESCO World Heritage en het geeft de rijkdom en macht aan van de bekende Edo periode. Prachtige tempels en shrines, zoals:

Het Iemitsu Mausoleum in de Taiyuinbyo Tempel uit 1652 is het mausoleum van de derde Tokugawa shogun, Iemitsu, de kleinzoon van Ieyasu. Van alle tempels die we in Nikko hebben gezien, vonden wij dit de meest indrukwekkende. Het ligt vlak bij het Toshogu-heiligdom, maar werd opzettelijk bescheidener gebouwd dan de Toshogu. Dit vanwege het grote respect van Iemitsu voor zijn grootvader. Taiyuin. De Taiyuin tempel is een kloon van Toshogu, het mausoleum van de eerste first shogun Ieyasu. Dit is het mausoleum van de kleinzoon van Ieyasu, de derde shogun Iemitsu die stierf in 1648. De tweee tempels zijn buren en delen een bijna identieke architectuur. Allebei in opdracht van Iemitsu gebouwd en door dezelfde architect en vakmensen. Er is alleen een verschil in grootte. Taiyuin is met opzet kleiner en minder luxe gebouwd dan de Toshogu uit respect voor zijn grootvader.

Net als de Toshogu, beschikt de Taiyuin over een mix van boeddhistische en Shinto structuren. De tempel ligt van alle tempels op de mooiste plek tussen de bossen en met mos begroeide bouwwerken. Het is hier een stuk rustiger dan de Toshogu en dat maakt deze tempel net wat indrukwekkender.

De Futarasan Shrine staat naast de Toshogu in Nikko en werd in 782 gebouwd door Shodo Shonin, een Boeddhistische monnik die ook de nabijgelegen Rinnoji Tempel bouwde. De Futarasan Shrine is gewijd aan de goden van de drie meest heilige bergen van Nikko: Mount Nantai, Mount Nyoho en Mount Taro. Futarasan is een andere naam van Mount Nantai, de meest prominente van de drie bergen. Eerlijk gezegd vonden wij dit de minste van de tempels in Nikko. Was ook onder renovatie tot 2020 dus weinig te zien. Je vindt er naast kleine tempels ook een kleine beboste tuin met een paar hallen en oude heilige bomen (Love Tree). Overal monumentjes waar je je eigen spreuken of beschreven stenen of gekochte beeldjes etc kunt ophangen. De Shinkyo Bridge ligt op een kilometer van het heiligdom, en behoort ook tot Futarasan Shrine.

De Tōshō-gū. Dit heiligdom is opgedragen aan Tokugawa Ieyasu, de oprichter van het Tokuwaga shogunaat of dynastie. De tempel is gebouwd in 1617 tijdens de Edo periode toen Ieyasu’s zoon Hidetada leider van het leger was (shogun). Het heiligdomcomplex bestaat uit meer dan een dozijn gebouwen die verzameld staan in een prachtig bos. Ontelbare houtsnijwerken en grote hoeveelheden goud werden gebruikt om de gebouwen te verfraaien op een manier die je nergens anders in Japan ziet. Deze tempel wordt beschouwd als een van de mooiste van Japan en de meest extravagante tempel van Nikko. Hier zijn ook o.a. de beelden van de slapende poes en de huilende draak, de Sacred Stable met de carving van de drie apen (“see no evil, speak no evil, hear no evil” en de Five-Story Pagoda.

De Rinnoji tempel is de belangrijkste tempel van Nikko. De tempel werd in 766 gebouwd door Shodo Shonin, een Boeddhistische monnik die het Boeddhisme in de 8e eeuw introduceerde. Het hoofdgebouw van de tempel, de Sanbutsudo, herbergt grote gouden houten beelden van Amida, Senju-Kannon en Bato-Kannon. De drie goden zijn belangrijke boeddhistische figuren. Deze is echter aan de buitenkant onder renovatie tot 2019 dus alleen binnenkant gezien.

Lunch in het dorpje alwaar drie nationale filmsterren geïnterviewd werden…

Door naar de roodgelakte Shinkyo Sacred Bridge, waarschijnlijk de meest gefotografeerde brug in heel Japan. De Shinkyo brug (‘heilige brug’) staat bij de ingang van waar de heiligdommen en tempels van Nikko beginnen. De brug hoort eigenlijk bij de Futarasan Shrine, maar iedereen bezoekt het apart. In Japan scharen ze deze brug als een van de drie mooiste bruggen van Japan, samen met Iwakuni’s Kintaikyo en Saruhashi in Yamanashi Prefecture.

De huidige brug werd gebouwd in 1636, maar een andere brug stond al veel langer op dezelfde plek, hoewel de exacte oorsprong onduidelijk is. Tot 1973 kon je niet bij de Shinkyo brug komen.

Alhoewel we de trein gereserveerd hadden voor 17.25 hebben we het ticket kunnen omruilen voor die van 15.35 zodat we een keer een beetje lekker vroeg rond 18.15 thuis zijn🤗.

Hamburger met patat bij ons om de hoek gegeten en lekker gechilld op de kamer. Kaarten nieuwe seizoen Stadsschouwburg besteld 💪. Voorstelling EEN KLEIN LEVEN OP 26/09/2018 en VALLENDE MAN op 27/03/2019  en HET HOUT op 07/11/2018. Daarna wat lezen en op mobiel en facebook….

DONDERDAG 17 MEI 2018: TOKYO: METROPOLITAN BUILDING, UENO PARK, NATIONAL MUSEUM OF WESTERN ART, AMEYOKOMARKT, SHIBUYA WIJK

Heet en benauwd en klammig. Another day in Tokyo: eerst naar het observatorium in het Tokyo Metropolitan Government Building.

Door naar Ueno Park en naar het National Museum of Western Art (gebouw ontworpen door Corbusier en nu Unesco Werelderfgoed) met een speciale expositie van “Velázquez and the Golden Age in the Mueseo del Prado” en een speciale expositie “Derrière le Miroir: 20th Century Painters”.

De vaste collectie was ook immens met veel beelden van Rodin en schilderijen van Rubens, Picasso, Pollock, Renoir, Matisse, Ribera, Titian, Monet, Giordiano, Chagall, Kandinsky, Miró, Gaugain, etc.

Ik hou van deze keurige stad waar de mensen voor alles keurig in de rij staan en aansluiten, zelfs bij de ingangen voor alle deuren van de metro !!! En ik ben dol op Sake😇.

In de avond naar het jongerendistrict Shibuya (waar we buiten aan de muur van het restaurant ons diner moesten aanklikken en betalen en het dan met de bonnetjes binnen konden opeten waar de bestelling al electronisch was doorgekomen 🤗🤗)

VRIJDAG 18 MEI 2018: TOKYO: TSUKIJI VISMARKT, SENSO-JI TEMPEL, MEIJI-HEILIGDOM,

Weer erg warm. En terug naar de Tsukiji vismarkt voor de echte handelplek. Wij eroverheen maar werden al snel door een bewaker aangehouden die zei dat toeristen pas na 10.00 binnen mogen (wat ik wel snap gezien de hectiek). Maar ik zag verderop nog een toeristenstel lopen en Piek zei dat er daarbij hoorden en ik zei gewoon stug doorlopen alsof je niks begrijpt. Hij met ons mee en terwijl hij met hun in gesprek ging liep ik door en hij liet ons verder. Veel foto’s gemaakt, wat een waanzinnig aantal vissen iedere dag, toch erg zielig ! Op de terugweg kwam er een andere boze bewaker die zei dat we hier niet mochten zijn en begeleidde ons sjagrijnig naar de uitgang waar een andere bewaker met een bordje stond dat je pas na 10.00 mocht en geen foto’s mocht maken 💪💪💪😂😂😂.

Daarna met metro naar Asakusa waar bezoek aan de Senso-ji tempel. Daar een kimono voor Piek en mezelf gekocht (Piek 4.800 en Anja 4.860, wel duurder dan kids, maar ja!). Heel lekker geluncht in een Japans restaurant met bediening in kimono en voor Anja wat sake en Piek een draft beer.

Door met metro naar het Meiji-heiligdom in het Yoyogipark in de wijk Shibuya. En om 15.00 naar huis, want moe gelopen na 6 dagen Tokyio en lekker in de airco in ons hotel wat bloggen en Piek wat werken. Was een enerverende week in dit geweldige land!! ’s Avonds in een Japans restaurant met geen andere toerist en een kaart alleen in het Japans… Heeeeerlijk gegeten!

 

 

 

ZATERDAG 19 MEI 2018: TOKYO NAAR HAKONE

Anja sinds gisteren een blessure op haar linkerbovenvoet (teveel belast in Tokyo zeker); dus gelukkig een zit-dagje! Om half 7 de wekker want om 08:00 gaat de trein naar Odaware (met 1 overstap), aankomst 09.00.  Daar de overstap op een andere treinnetwerk waarvoor we al eerder een pas hadden gekocht: de Hakone free pas voor 2 dagen. Bij aankomst in Hakone-Yumoto met bus K naar onze Japanse kamer in Ryokan Guesthouse Azito, daar ingecheckt om 10.30. Lekker alternatief, beetje hippiesfeer. Meteen door voor de grote Mount Fuji-toer: de Hakone Round Course.

 • Hakone Tozan Railway: 35 minuten door een beboste vallei
 • Hakone Tozan Cablecar: 10 minuten berg op
 • Hakone Ropeway: 30 minuten berg op in een gondel. Langs een vulkanische krater met zwaveluitstoot. Indrukwekkend. Mount Fuji helaas in de wolken of zoals Piek zei Mount Fuji is foetsie 😏.
 • Hakone Boat: 30 minuten over Lake Ashi. Gissen naar waar Fuji ligt en Anja dacht dat ze de contouren zag, maar dat was onzin volgens Piek. Maar jawel hoor op het einde liet ze heel even haar top zien. Jammer dat er vandaag geen blauwe lucht was, want hadden haar graag in de volle glorie gezien.
 • Bus K terug naar hotel.

Daar lekker in de kamer op de tatami-matten aan de wijn en bier met chips en Piek ff werken en ik aan blog en later in een heel leuk restaurant apart japans food gegeten en gekletst met onze buurmannen die 2 geisha’s hadden ingehuurd voor tijdens het diner.

 

 

 

 

 

ZONDAG 20 MEI 2018: HAKONE NAAR NAGANO

Vandaag met shinkansen van Hakone naar Nagano. Wederom een prachtige Japanse kamer in Jizokan Matsuya Ryokan en later een bezoek aan de beroemde tempel Zenko-ji en naar de onsen in onze Ryokan, waar we ’s avonds een Japans Kaiseki Dinner hebben gegeten in een privé dining room.

MAANDAG 21 MEI 2018: NAGANO NAAR YAMAGOUCHI

Japans ontbijt in Nagano en met de trein naar ons prachtige resort Aburaya Tousen in Yudanaka onsen en Shibu onsen, waar we een prachtige Japanse kamer hadden met een geweldig uitzicht. Gewandeld en met bus naar Jigokudani Snow Monkey Park. Daarna in de prachtige onsen op de bovenste verdieping van het hotel (gescheiden, want mannen en vrouwen apart) gebadderd en daarna samen in een privé onsen in ons hotel. De avond afgesloten met wat snacks en drinks in onze (met voetverwarming) rooftop bubble hihihi.

DINSDAG 22 MEI 2018: YAMAGOUCHI NAAR KANAZAWA

Vandaag met de expres trein van Yudanaka naar Nagoya (46 minuten) en met de Shinkansen naar ons Westers hotel Mystas Premier in Kanazawa (84 minuten). Naar de Omi-cho markt waar volgens Hitoshi een goed restaurant zit, Inoya. De sashimi was leuk bedekt met bladgoud want 99% van het Japanse bladgoud wordt in Kanazawa geproduceerd. Daarna door naar het Geisha-district: Higashi Chaya waar nog steeds de originele Geisha-huizen staan met de waiting rooms en de guest rooms. Een daarvan bezocht: Shima, erg leuk!
Op naar een van de top 3 landschapstuinen van Japan: de Kenroku-en tuin, meer dan 300 oud. Daarna naar de supermarkt en ons hotel en avondje rust!!

WOENSDAG 23 MEI 2018: KANAZAWA-NOTO-HANTO SCHIEREILAND

Vandaag eerste dag regen en vanuit Kanazawa een auto gehuurd (spannend want links rijden, maar simpel ezelsbruggetje (naar Rechts- Ruime bocht, dus naar links een krappe bocht). Het hele schiereiland Noto-Hanto rondgereden. Prachtige ruige kust van de Noto-Kongo tussen Togi en Fukura met rotsen, rustige vissersdorpen en wuivende rijsthalmen. Onderweg de Zen-tempel Sōjiji uit 1321 bezocht in Monzen-Machi. Door Wajima gereden langs de 10.000 rijstvelden van Senmaida. Hierover schreef de dichter Sakutara: “Mens noch dier bespeur ik in dit landschap dat eruitziet als een doorweekte spons”. En zo is het! Verder noordwaarts langs de rotskust Sosogi. Huiswaarts en na getankt te hebben weer back home in ons hotel in Kanazawa met allerlei ingeslagen (en gewonnen) hapjes en drankjes.

DONDERDAG 24 MEI 2018: KANAZAWA-SHIRAKAWAGO

Vanochtend met een vanuit Nederland gereserveerde bus van Kanazawa naar het dorp Ochimagii (85 munuten) in Shirakawa-go: Unesco erfgoed. Piek was hier al eens in de winter geweest. Superleuk Guesthouse Shirakawago Terrace aan de rivier met een Japanse kamer met terras en een keuken voor algemeen gebruik. Naar het observatory en de speciale saké geproefd die alleen hier gemaakt wordt en alleen bij de shrine geschonken wordt en niet verkocht mag worden. Rond 15.00 klaar met rondlopen en een heerlijk middagje relaxen in onze guesthouse aan de rivier ! Supertoffe, chille plek met een kamer met futons, tatami-matten (ik wil ze in mijn slaapkamer!) en een terras zodat we lekker buiten kunnen zitten!!!! Want wat boffen we met het weer. Pas één dag regen gehad en verder alleen zomerse temperaturen van boven de 25 graden. Vanavond natuurlijk weer heerlijk Japans eten (tip van eigenaresse) en morgen weer door met de bus naar Takayama.

VRIJDAG 25 MEI 2018: SHIRAKAWAGO-TAKAYAMA

Met vanuit Nederland gereserveerde bus van Shirakawa naar Takayama (50 minuten), ingeklemd tussen de besneeuwde bergtoppen in het hart van de Japanse Alpen. Daar weer een Japanse kamer in Hodakaso Yamano Iori Ryokan. Een plek waar je terug in de tijd reist dankzij het stokoude centrum dat bestaat uit smalle straatjes met historische houten koopmanshuisjes, sakebrouwerijen en theehuizen. Het oude centrum van Takayama bestaat grotendeels uit huizen die dateren uit de Edo Periode (van 1600 tot 1868) en is verrassend goed bewaard gebleven. Het Kusakabe Heritage House bezocht, een oud origineel Japans huis. Takayama staat vooral bekend om haar rundvlees, want Hida-gyu (op de kaart vaak aangeduid als Hida Beef) is vlees van zwarte Japanse koeien van minstens 15 maanden oud uit de Gifu regio en wordt geroemd om de kleur, textuur en smaak. Uniek aan het vlees is het mooie gemarmerd witte patroon. We hebben alvast een hida beef sushi genomen. Nu even rust in onze ryokan en straks de specialiteit van deze streek eten (Thanks to a tip from Hitoshi and Kyoko).

ZATERDAG 26 MEI 2018: TAKAYAMA-NAGOYA

Met de trein een 2,5 uur mooie rit door de bergen van Takayama naar Nagoya. Superleuke guesthouse met een kamer in Japanese style met tatami matten: Cafe & Guest House Nagonoya. Even naar Nagoya Castle en daarna lekker in het guesthouse dat ook restaurant is chillen tot het diner! Leuke kamer en Another perfect recommendation from Hitoshi and Kyoko: typical food from Nagoya: grilled eel @ Ibasho Nagoya.

ZONDAG 27 MEI 2018: NAGOYA-KYOTO

Vandaag vroege Shinkansen trein van half uurtje vanuit Nagoya naar Kyoto. Een heel centraal liggend hotel tov de metro met een studio (met Westers bed, magnetron en wasmachine!): Tokyo Stay Kyoto Ryogaemachi. Met de bus naar de Ginkakuji tempel (het Zilveren Paviljoen) en daarna lopend over het Filosofenpad naar de Eikan-do tempel en de Nanzenzi-ji tempel. Naar hotel, boodschapjes en wasje draaien.

MAANDAG 28 MEI 2018: KYOTO

Eerst een heerlijk Japans ontbijt. Daarna met de bus naar de Daitoku-ji tempel uit 1325. Niet iedere subtempel van dit complex is open voor publiek, maar wij hebben er 3 bezocht: de tijdelijk geopende Kohrin-in, de Ryogen-ji met de 5 droge tuinen en de Daisen-in met zijn beroemde droge zen-tuin die wij het allermooist vonden qua filosofie over de loop van leven, het lot van de mens, zijn relatie met de natuur en zijn plaats in het universum tot zijn dood. In deze tijden voor ons zeer toepasselijk !

Daarna met de bus naar de Kinkaku-ji tempel (officiële naam Rokuo-ji), ook wel het Gouden Paviljoen genoemd uit 1408. Wat zouden we zonder onze portable gehuurde pocketwifi moeten! Echt een uitkomst, want altijd onbeperkt online dus snel even Google maps of iets opzoeken onderweg, maakt de vakantie een stuk relaxter! En weer door met de bus naar Unesco Ryoan-ji tempel uit 1450, bekend vanwege zijn droge tuin van grind en stenen die wordt beschouwd als de ultieme weergave van het zenboeddhisme. Niet veel ruimte en stilte voor contemplatie met de horden Japanse studenten en toeristen.

De dag afgesloten met een busrit naar het centrum van Kyoto en geslenterd op de Nishikimarkt, ook wel Kyoto’s keuken genoemd en even in het station van Kyoto gewinkeld. In het hotel even wat gerust en gewerkt en in het hotel zelf gedineerd, want we lopen wat kilometers per dag!

DINSDAG 29 MEI 2018: KYOTO: MA VOSSEN OVERLEDEN

In de ochtend speciaal met metro en bus naar de Keizerlijke villa Katsura (waar iedere ochtend om 11.00 uur 20 extra toegangskaarten worden uitgegeven voor de rondleiding in de middag om 14.30, en ja: gelukt!  Terug naar Kyoto station in de bus werden we gebeld door de zus van Piek dat zijn moeder die nacht overleden is (hetgeen niet als een verrassing kwam, want ze was zeer verzwakt, bedlegerig, dementerend en bijna 96 jaar). Meteen onze vervroegde terugreis gaan regelen qua vlucht en verzekeringen etc.

Daarna toch doorgegaan met de dag en de Nigashi Honganji tempel bezocht waar nog een bol haar lag waar vroeger een dik touw mee is gevlochten. Weer terug naar de Villa Katsura en in een klein groepje daar rondgeleid. Prachtig!! Terug naar het hotel en alles verder afgerond qua vluchten etc. Wat take-away food gehaald en zitten mijmeren over het verleden.

WOENSDAG 30 MEI 2018: KYOTO

Voor de allereerste keer hier regen (tot nu erg warm geweest), even om 5.45 een lang telefoongesprek met Niqee in Nederland over het feit dat ze geheadhunt was en wat te doen. Daarna met de trein naar Nara en de herten (de boodschappers van God). Ook de Kofukuji tempel en de Todai-ji tempel met de grote Boeddha bezocht. Voor thuis 2 maskers gekocht van de tempelbewakers. FF een patatje, sake en yakitori gegeten in Kyoto Tower en in hotel gaan rusten. Inmiddels weer snel droog en daarna uit gaan eten in de wijk Pontocho waar bij de rivier alleen tussen mei en september restaurantjes terrassen  bouwen aan de rivierkant. Extreem duur want seating alleen was al 1000 yen per persoon (€8). Tijdens het diner gehoord dat een projectaanvraag van €800.000 Piek bij NWO (Framenet) is goedgekeurd. Na het diner nog wat rondgelopen door Gion en het Pontocholaantje.

DONDERDAG 31 MEI 2018: KYOTO

Weer regen en met de bus naar Arashiyama alwaar de Tenryuji-tempel bezocht. Een wandeling door de prachtige bamboo groves naar de tuin van Okochi-Sanso Villa met prachtige doorkijkjes naar de dampende bergen en stad. Voor 230 yen (€1,85) 45 minuten met de bus naar Kyoto station en weer wat

yakitori met sake en wijn en door met de trein naar station Inari (2 stops voorbij Nara) voor een bezoek  aan de Fushimi Inari Taisha Shrine. Prachtig een heel pad over de berg naar de top van rode shrines met alleen vossen bewakers, hoe toepasselijk. Wij naar de hotelkamer terug om even te chillen met wat lekkers en een drankje en weer naar de rivier om lekker te eten (Piek oa een supervers visje met huid en haar). Gelopen door de Geisha-wijk Gion (met wegspringende mannen die niet op de  foto willen 🙂 …. en weer terug naar het hotel. Sander appte ook nog dat hij van zijn werkgever naar huis op en neer mag voor het bijwonen van de crematie.

VRIJDAG 1 JUNI 2018: KYOTO-TOKYO NARITA

Aangezien we precies een week eerder terugvliegen, hebben we meteen alle hotels en activiteiten voor volgende week geannuleerd (o.a. 2 nachten in Osaka, dagtrip Kobe, 1 nacht slapen en mediteren bij de monniken in een tempel op Mount Koya ~ Koyasan, met een avondwandeling met monniken over de begraafplaats van de Okunoin Tempel, 2 nachten op het kunsteiland Naoshima en uiteindelijk Hiroshima alvorens weer terug naar Tokyo met de shinkansen). Uitgecheckt en in de ochtend Nijo Castle bezocht en door de keizerlijke tuin terug naar het hotel gelopen. Daarna op weg met de Shinkansen naar Tokyo Narita Terminal Hotel en zaterdag 2 juni 2018 in de ochtend  -met een week – vervroegd onze KLM- vlucht naar Amsterdam voor de begrafenis van Piek’s moeder.

Voor de echte liefhebber: nog leuker is het om ons foto-album te bekijken, dan weet je nog beter wat we ervaren hebben: klik op deze LINK NAAR HET FOTO-ALBUM (druk als je daar bent rechtsonder op volledig scherm, mooier).

Zo ziet onze reis er op een map uit:

   

   

   

  Leave a Reply

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *